בס"ד

התקשרו עכשיו:

מהם קולטי שמש?

 

תקציר : קולטי שמש, אלו הם לוחות גדולים הבנויים ממתכת ברובם, למעט החלק הקדמי שלהם שעשוי זכוכית. קלטי שמש נועדו לחמם מים על ידי שימוש באנרגית השמש.

מאת: אור הסהר 

איך עובדים קולטי שמש?

הזכוכית סופגת את הקרינה והחום של קרני השמש ומעבירה אותו אל חלקי המתכת של הקולטים. המנגנון הפנימי של הקולטים מתרגם את האנרגיה של השמש והחום לאנרגיה חשמלית וניתן להשתמש באנרגיה זו לשימושים רבים. קולטי שמש

השימושים הראשונים של קולטי שמש 

קולטי השמש הראשונים הומצאו על ידי שוויצרי בשם הוראס דה סאסר, אשר חן במאה השמונה עשרה. קולטי השמש שלו היו דומים בצורתם לקולטים המודרניים אבל הגוף עצמו היה עשוי מעץ. יעילותם של קולטים אלו הייתה נמוכה. 

דוד שמש – השלב הבא

מאוחר יותר בארצות הברית ניסו להשתמש במיכלים שהועמדו על הגג בשמש, אולם חום המים היה מתפוגג עם שקיעת השמש. האמריקאי קלרנס קמפ הכניס את הדודים לתוך מיכלים ובכך שיפר את הבידוד שלהם. 

קולטי שמש מודרניים – הם משלנו 

את התודה על המצאתם של קולטי השמש המודרניים אנו חייבים לישראלי ד"ר צבי תבור. בניגוד לשוויץ או ארצות הברית ישראל היא מדינה שבורכה בהרבה מאוד שמש וזה כמעט פשע שלא לנצל את האנרגיה הזולה והזמינה הזו על מנת לחמם את המים. 

ד"ר צבי תבור – מרים את הכפפה

עם קום המדינה אנשים רבים פנו לרה"מ דוד בן גוריון בטענות למה לא משתמשים באנרגית השמש לייצור לש חשמל. ד"ר צבי תבור לקח על עצמו ליצר מתקן של קולטי שמש שיחמם את המים ביעילות רבה יותר מאלו שהיו עד כה. תבור הצליח ליצור את המתקן ואף הציג אותו בכנס בין לאומי של ניצול אנרגיה סולארית בארצות הברית בשנת 1955. 

מה מיוחד במתקן של ד"ר תבור?

בניגוד למתקנים קודמים בהם הייה החום המופק אנרגית השמש בורח החוצה, במתקן של ד"ר תבור שהיה עשוי מתכת ודמה למתקן של סאסר החום כולו היה נשמר בפנים המתקן והיה מחמם את המים ביעילות ובמהירות. 

שלח

תודה רבה

פנייתך התקבלה והיא  תענה בהקדם

שדה חובה
שדה חובה
שדה חובה
שדה חובה